maanantai 25. toukokuuta 2015

Pieni välipalakatsaus


Nyt kun taas imetän, tuntuu, että koko ajan on nälkä. Varsinkin makeanhimo on suuri. Lisäksi ihoni on ollut kuiva ja kutiseva loppuraskaudesta asti ja äskettäin luin jostain, että se saattaa johtua siitä, etten syö tarpeeksi terveellisiä rasvoja, kun imetys niitä kuitenkin kuluttaa. Paino kuitenkin uhkaa kääntyä jälleen noususuuntaan, joten on ehkä aika tarkistaa välipalojen laatu.

Televisiossa on viime aikoina mainostettu ahkerasti Danonen Vitalinea Pro -rahkaa. Mainos kysyy "Yritätkö pysyä upeana, mutta kaipaat aitoa nautintoa?" Kyllä, juuri tätä haluan! Koska Danone Daniot ovat aina kuuluneet suosikkeihini, päätin kokeilla sisartuotetta, jossa mainoksen mukaan olisi vähän hilihydraattia, runsaasti proteiinia ja vastustamaton maku.


Kaupasta mukaan tarttui mansikka, vadelma, mustikka ja ananas-rahkat. Olisin halunnut mainoksessa esiteltyä vaniljaa, mutta sitä ei kyseisestä marketista saanut. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi vadelma. Rahka oli kerrosrahka. Päälimmäisenä ollut rahka-osuus maistui rahkalle. Ei mitään mullistavaa. Ehkä siinä maistui "terveellisyys". Alla oli hillo-osuus. Se oli ihan kaameaa! Maistui lähinnä keinotekoisille makeutusaineille! Mansikka oli yhtä pahaa ja ananas oli ihan syötävää, kun rahkan ja hillon sekoitti keskenään. Makutestin voittajaksi selviytyi mustikka, joka ihan maistuikin mustikalle.

Summa summarum, Vitalinea Pro on varmaan terveellistä, mutta siltä se kyllä maistuukin. Toisaalta Daniossa on vain 30 kaloria enemmän, 2,1g proteiinia vähemmän, 2,9g hiilihydraatteja enemmän ja 2,9g rasvaa enemmän sataa grammaa kohden mutta sen maku on kohdallaan. Koska imettävänä kuitenkin tarvitsen enemmän energiaa, jatkossa taidan valita Danion. Korkeintaan vanilja-Vitalineaa voisin vielä testata.

Rahkan lisäksi toinen suosikkivälipalani ovat myslipatukat. Ne kuitenkin sisältävät yleensä paljon sokeria (tai sitten maistuvat pahoilta) joten päätin kokeilla tehdä sellaisia itse. Ensimmäisellä kerralla maku oli hyvä, mutta rakenteesta tuli hajoava. Toisella kerralla onnistuin jo paremmin.

Resepti terveellisiin myslipatukoihin voisi olla seuraavanlainen:
(En mitannut aineita mitenkään näitä tehdessäni, siksi en mene määristä ihan takuuseen)

- 2dl cashew-pähkinöitä rouhittuna
- 2dl kuivattuja hedelmiä paloina (minulla oli kookosta, papaijaa ja ananasta pieninä paloina, joita vähän vielä hienonsin)
- 2dl perusmysliä
- 3-4rkl kookossokeria
- 3-5rkl raakakaakaojauhetta
- 1pss kokonaisia pehmeitä taateleita (200g)
- 200g kookosrasvaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Taatelit hienonnetaan tehosekoittimella ja "nypitään" kuivien joukkoon mahdollisimman tasaiseksi seokseksi. Parhaiten tämä onnistuu sormilla. Kookosrasva sulatetaan ja sekoitetaan kaiken joukkoon. Tässä vaiheessa seoksen pitäisi olla tahmeaa ja muotoiltavissa. Itse jaoin seoksen muffinsivuokiin koska minulla ei ole mitään patukkamuottia. Sain noin 15 vuoallista. Lopuksi vuoat laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta kookosrasva kovettuu.

Sopii lapsille ja aikuisille :)

2 kommenttia:

  1. Jos ravinnon laatu huolettaa ja olo on sellainen että painoa kertyy niin en kyllä missään nimessä ostaisi kaupan valmiita välipalarahkoja. Mainitsemassasi Daniossa on rahkaa kolmannes ja herratietäämitä täyteaineita ja sokeria se loppu...

    Vastaavanlaisia makeampia rahkoja saa kasaan huomattavasti suppeammalla lisäainemäärällä (ja korkeammalla kotimaisuusasteella) ostamalla vaikka purkin hilloa ja muutaman purkin normaalia rahkaa. Vaikka sitä hilloa lusikoisi sinne reilummallakin kädellä jää sokerimäärä todennäköisesti maltillisemmaksi ja proteiinimäärä suuremmaksi. Daniossa on koko purkissa reilu 10g kun normaaleissa rahkoissa saman kokoisessa purkissa on lähes tuplamäärä. Toinen mikä on mielestäni hyvää rahkan seassa on ihan purkkihedelmät, mehussa jos ei tykkää niin hirveän makeasta tai sokeriliemessä jos karkkihammasta kolottaa.

    Itse ostin välipalarahkoja pikkukoululaiselle kunnes erehdyin kerran lukemaan sen tuoteselosteen. Sen jälkeen aloin sekoittamaan itse.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut! Ja nyt kesällä varsinkin kannattaa hyödyntää kotimaisia marjoja! Jonkun verran teenkin itse välipaloja maustamatonta rahkaa tai jugurttia itse maustaen :) Myös rahkapohjaiset tuorepuurot ananasmurskalla mausteuttuina on sekä minun että lapsen herkkua! Mutta aina ei ehdi (lue: jaksa) tehdä itse ja kun danion vaniljarahka vaan on niin hyvää :)

    VastaaPoista