tiistai 22. huhtikuuta 2014

Vaippamaailmassa

Iso osa vauvaelämää pyörii vaippojen ympärillä, haluttipa tai ei. Meillä siihen on käytetty ehkä keskivertoperhettä enemmän aikaa, sillä jo ennen kuin pikkuinen oli tulossakaan, päätin että meillähän kestoillaan.

En muista, mistä sain innostuksen kestovaippoihin, mutta alusta asti se tuntui kiinnostavalta ja luontevalta ratkaisulta. Ajattelin, että onhan sitä ennenvanhaankin pärjätty ilman kertakäyttöhärpäkkeitä, niin miksei nyt, kun kestovaipatkin ovat kehittyneet valtavasti. Syyt kestovaippakiinnostukseeni olivat (ja ovat) seuraavat:

1. Karsastan nykyajan kertakäyttökulttuuria. Jos näkisin sen jätevuoren, minkä jo nyt saan aikaan esim. vuodessa, varmaan pyörtyisin. Kamalaa, kun kaikki mahdollinen ruuasta elektroniikkaan pitää pakata muovipakkauksiin, joilla ei ole muuta virkaa kuin joutua kaatopaikoille. Yksi lapsi tuottaa aikamoisen määrän jätettä parissa vuodessa jos vaipat ovat ainoastaan kertakäyttöisiä.

2. Ensimmäinen koskaan valmistettu muovivaippa ei ole vieläkään maatunut eikä maadu seuraavaan ties moneenko kymmeneen tai sataan vuoteen. Vaippoja ei voi myöskään hävittää energiajätteenä, kuten monet muut muovit. Haluan jättää omalle lapselleni perinnöksi hiukan vähemmän roskaa ja hiukan enemmän luonnonvaroja tälle planeetalle.

3. Kestovaipat ovat luonnollisempi vaihtoehto ilman turhia kemikaaleja. Ällöttää ajatus, että lapseni herkät ruumiinosat muhivat 24/7 parin vuoden ajan tuntemattomissa kemikaaleissa. Kuulemma myös lapsen iho voi paremmin kestovaippojen kanssa, mutta tämä taitaa olla yksilöllistä. Kuitenkaan meillä ei ole iho-ongelmia ollut.

Rupesin tutustumaan vaippamaailmaan siinä vaiheessa, kun Hippu oli vielä mahassa. Se oli hyvä, sillä vauvan synnyttyä vaippojen etsimiseen ei olisi ollut aikaa saati energiaa. Realistina ostin myös pienen paketin kertäkäyttövaippoja ja hyvä niin, niillekin oli käyttöä kyllä. Suurimman osan vaipoista ostin käytettynä kirppareilta. Rahaa ei kulunut paljoakaan, tosin joitakin huonojakin tuli ostettua.

Minulla ei oikein ollut ketään tuttua, jolta olisin kysynyt neuvoa kestovaipoista. Lähdin siis kokeilemaan lähinnä niillä vaipoilla, mitä lähikirppareilta sattui löytymään. Netistä googlettelin myös vinkkejä. Vasta nyt kun Hippu on isompi ja pissaa tuntuu riittävän, olen ruvennut laajentamaan valikoimaa. Erilaisista vaipoista myöhemmin lisää.

Kestovaippojen kanssa pelaaminen ei ollut ehkä ihan niin helppoa, kuin olin kuvitellut, mutta ei se kovin vaikeaakaan loppujen lopuksi ole. Pyykinpesua tietysti riittää, mutta minusta sekin on loppujen lopuksi ihan mukava kotityö. Konehan ne pesee ja ei niiden ripustaminenkaan kovin kauaa vie.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti