torstai 24. huhtikuuta 2014

Vaippavertailua

Erilaisia vaippoja on pilvin pimein ja niiden viidakkoon eksyy helposti. Tässä meidän perheen kokemuksia erilaisista vaipoista.

Nopea sanasto alkuun:
aio = all in one, ei tarvita liikkuvia osia, kaikki on samassa vaipassa
taskuvaippa = Ohut, ulkopuolelta vedenpitävä vaippa, jonka sisällä on tasku, johon voi laittaa tarvittavan määrän imukykyistä materiaalia
Sisävaippa = yleensä imukykyinen vaippa, joka tarvitsee päälle jotain, ettei pissa pääse vaatteisiin
Kuori = Vedenpitävää, useimmiten laminoitua kangasta, laitetaan sisävaipan päälle. Kuorena voi käyttää myös villahousuja.

Alkuun käytimme Imsevimsen kuoria ja sisävaippoja, koska niitä oli paljon myynnissä. Kirppareilla myytiin niitä ihan käyttämättöminäkin. Lähes vastasyntyneellä ne toimi ihan ok. Kovin pitkää aikaa ei voinut yhtä vaippaa kuitenkaan käyttää, muuten tuli pissa läpi. Harrastimme jo alle kahden kuukauden ikäisen Hipun kanssa myös pissatusta eli aina nukkumisen ja syönnin jälkeen sekä vaipanvaihdon yhteydessä nostimme vauvan lavuaarin ylle ja melkein heti lapsi oppi tekemään tarpeensa vessaan. Vaippoja kastui tietysti myös, mutta kyllä tuo pissatus vähensi märkien vaippojen määrää.

Lisäksi meillä oli satunnaisia muita vaippoja käytössä, kuten muumin kuori ja sisävaippa sekä villahousut ja harsot. Harsot taiteltuna oli tosi hyviä alusta asti ja usein kun olimme pois kotoa, laitoin harson, kun se imi paremmin kuin valmis sisävaippa. Muumi oli hyvä, mutta sisävaippa kesti kauan kuivua. Villahousut oli yllätys minulle. Ne toimivat oikeasti! Pienellä villahousut ja harsot oli voittamaton yhdistelmä. Takuuvarmasti ei falskannut! Satunnaisesti käytimme yöllä kestovaippoja, mutta enimmäkseen menimme kertakäyttöisten voimin, kun en jaksanut etsiä vaippaa, joka pitäisi varmasti koko yön. Yöt kun on nukkumista, ei vessassa ravaamista varten.

Noin puolen vuoden tienoilla, tai taisi olla vähän ennen, alkoivat nuo ensimmäiset vaipat käymään liian pieniksi ja vaihtoväli oli myös aika lyhyt. Siinä vaiheessa otimme käyttöön hyvin sekalaisen lajitelman vaippoja. Oli taskuvaippaa ja aio:ta, jonkun omatekemiä ja tehdasvalmisteisia. Villahousut kantoivat edelleen. Niiden ainoa miinuspuoli oli se, että ne tuntuivat kovin jäykiltä ja isolta paketilta, kun Hippu alkoi liikkua selvästi enemmän. Niitä käytimme (ja käytämme edelleen) erityisesti päiväunilla, matkoilla ja jos tiesin, ettemme pääsisi vessaan helposti. Varmaan sitten käytämme taas enemmän villahousuja kun lapsi on kasvanut ja housut eivät ole enää niin jäykät ja paksut suhteessa lapsen kokoon. Nykyään käytämme villahousuja myös joskus öisin yhdistettynä paksuun froteiseen sisävaippaan.

Imsevimsen s-kokoiset aio-vaipat olivat myös hyviä vähän aikaa. Ne kuivuvat nopeasti ja istuivat hyvin. Nyt ne alkavat kuitenkin olla liian imukyvyttömiä reilun 8kk:n vanhalle. Kotona ne menevät vielä, jos muistamme vaihtaa vaippaa tarpeeksi usein. Meiltä löytyy myös yksi Popolinin aio, joka on
tosi hyvä, mutta kestää kuivua vähän kauemmin. Lisäksi käytössä on ollut sekalainen lajitelma taskuvaippoja, jokun itsetekemiä aio-vaippoja sekä sisävaippoja joiden merkistä ei ole tietoa. Näistä mikään ei ollut niin hyvä ja varma, että niitä voisin erityisesti suositella.

Muutama viikko sitten minulta meinasi mennä usko kestovaippoihin, kun tuntui, että vaippa pitää vaihtaa tunnin välein tai muuten kastuu läpi. Harrastamme pissatusta edelleen mutta välissäkin pissaa tuntuu tulevan reilusti. Villavaippa oli ainoa varma, mutta se taas oli niin tönkkö kokoaikaiseen käyttöön touhukkaalle lapselle. Ennen kuin heitin hanskat kokonaan tiskiin, päätin kuitenkin vielä kysyä googlelta. Googlen ja kokeilun avulla ymmärsin, että ehkä kestovaipat eivät olekaan niin huonoja kuin hetkellisesti luulin ja että ehkä meidän lapsi ei pissaakaan normaalia enempää vaan meidänkin on mahdollista löytää kestovaippa, jota ei tarvitse vaihtaa koko ajan. Tajusin kaksi avainasiaa: hyvään vaippaan tarvitaan hyvä imu ja hyvä istuvuus. Yksinkertaista. Tähän asti suurimmasta osasta vaipoistamme puuttui jompikumpi.

Olimme siis käyttäneet jo taskuvaippoja, mutta erinäisiä keskusteluja luettuani päätin kokeilla Fuzzi bunz sekä Bumgenius -merkkisiä taskuvaippoja. Niitä kehuttiin kovasti. Ostin Torista muutaman käytetyn ja kestovaippakaupasta yhden uuden vaipan. Nyt olemme käyttäneet näitä muutamia päiviä ja vaikuttaa lupaavalta! Aikaisemmin käyttämämme taskuvaipat eivät istuneet tarpeeksi tiukasti reisien ympäriltä ja siksi falskasivat. Imuina meillä on pääasiassa harsoja, jotka ovat erinomaisia. Fuzzien ehdottomana etuna on myös säädettävät (ja vaihdettavat) kuminauhat. Nerokasta! Miksi en tajunnut näitä aikaisemmin? :)

Kertakäyttöisiä käytämme edelleen öisin ja satunnaisesti päivällä. Kaikkia lähimarketista löytyviä merkkejä on kokeiltu, mutta en millään haluaisi tukea suuria ylikansallisia yhtiöitä, joten enimmäkseen olemme keskittyneet suomalaiseen (edes osittain maatuvaan) Muumiin. Ruotsalaista Naty-vaippaa haluaisin käyttää sillä se on ehdottomasti ekologisin, mutta meillä se ei pidä tarpeeksi hyvin yöllä, joten sen kokeilu jäi pariin pakettiin. Muumi on toistaiseksi toiminut.


Meidän lempparivillahousut. Oikeanpuoleiset on Babyidean, vasemmanpuoleisten merkistä ei ole tietoa. Pesuohjeet on kaiketi saksaksi. Jos tiedät, minkä merkkiset nämä on, kerro ihmeessä!

P.s. Meillä isäkin on ihan tyytyväinen kestovaippojen käyttäjä, kunhan ei ole liikaa liikkuvia osia. Yleensä taittelen harsot taskuvaippojen sisälle valmiiksi, niin isänkin on helppo ne pukea lapselle.

P.p.s. Kerro ihmeessä omia kokemuksiasi erilaisista vaipoista! Mitä teidän perheessä suositaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti