tiistai 6. toukokuuta 2014

Reilua pilttiä Suomeen!

Teini-ikäisenä boikotoimme porukalla Nestlén tuotteita yhtiön epäeettisten toimintatapojen vuoksi. Kauhistuttava yllätys oli se, että suuresti suosimamme soseet, kuten Piltti ja Bona olivatkin Nestlén omistuksessa. Siitä suivaantuneena eräs kaverini soitti Piltin asiakaspalveluun ja vaati reilua pilttiä Suomeen.

Surullista on, että jos haluaa olla eettinen kuluttaja, on katsottava tosi tarkkaan mitä ostaa ja mistä. Itse olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota erityisesti vaateostoksiini. Itsekin äitinä en halua ostaa vaatteita, jotka on jotkut pienet kädet jossain tehneet. Tietyt halpatuotantovaateketjut ovat jo pitkään olleet boikottilistallani, mutta muutama viikko sitten myös Reima siirtyi kartettaviin merkkeihin. Linkissä lisää tietoa: Reiman paita 13 euroa, ompelijalle 2 senttiä

On vaikeaa olla täysin absolutisti halpistuotteiden suhteen, mutta pyrin siihen niin paljon, kuin normaalin elämän keskellä se on mahdollista. Tässä pari yritystä, joita voin suositella:

- Ruotsalaiset Me&i tuotteet ovat laadukkaita ja eettisesti tuotettuja (http://www.meandi.se/fi/)
- Linnel handmade (http://www.linnel.fi/) on suomalainen yhden äidin yritys. Täältä saa myös vinkkejä, jos tykkää itse ommella!

Me&i


Eettiset vaatteet ovat toki kalliimpia, mutta mielummin maksan rahalla kuin huonolla omallatunnolla.  Tykkään myös silloin tällöin itse tehdä vaatteita, vaikka ihan ilmaista ei sekään ole. Ja jos minulla ei jonain hetkenä ole rahaa kalliisiin vaatteisiin, suuntaan kirpputoreille, joista saa nykyään ihan uudenveroista tavaraa.




Me&i
Sitä en vaan ymmärrä, että luonnonsuojelusta puhutaan paljon ja kaikenlaisia ympäristömerkintöjä tuotteista löytyy pilvin pimein, mutta eettisyys on jäänyt vähän varjoon. Eikö ihmisarvo ole kuitenkin tärkeämpi kuin luonto? Ja sitäkään en ymmärrä, että rainforest alliance -merkin (ympäristöä ja työntekijöitä suojeleva sertifikaatti) saadakseen vain 30% tuotteesta pitää olla tuotettu kyseisillä tiloilla. Onko se sitten reilua? No onneksi on sentään reilun kaupan tuotteita.

Mitä Nestléen tulee, kannattaa lukea vielä tämä: Miksi Nestlé-boikotti jatkuu edelleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti