keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Epävarmuuden varmuus

Kahden lapsen kokemuksella olen oppinut kaksi asiaa vauvoista:
Ensinnäkin, itkun määrä on vakio.
Toiseksi, kun joku rytmi alkaa löytyä ja asiat toimia tietyllä tavalla, ne luultavasti kohta muuttuvat.

Ennen esikoisen syntymää minulla oli tietty kuva vauvoista: ne nukkuvat paljon, niiden kanssa voi lähteä kauppaan ja kahvilaan ja imetys on helppoa. No luonnollisestikin esikoinen laittoi nämä ajatukset uusiksi ja luulin, että vauvani on poikkeuksellisen vaikea, vaikkei allergioita tai koliikkia ollutkaan. Kuopuksen tullessa ymmärsin, että vauvat itkevät enemmän tai vähemmän joka tapauksessa, mutta siitä huolimatta niiden kanssa voi pärjätä myös ihmisten ilmoilla. 

Itkun suhteen kaksi lastani ovat olleet täysin erilaisia. Esikoinen itki paljon mutta tissi auttoi aina. Kuopus on omalla tavallaan helpompi tapaus, mutta välillä hänelle iskee itkukohtauksia, joita tissin tarjoaminen suorastaan pahentaa. Uskallankin väittää, että riippumatta siitä, miten "helppo" lapsi on tai riippumatta äidin taidoista vauvat itkevät. Piste. Äidin suhtautuminen itkuun on se, millä on merkitystä. Vaikka vauvat itkevät, se ei ole maailmanloppu. Korkeintaan kauppareissu voi jäädä kesken.

Mitä vauvojen ennustettavuuteen tulee, juuri kun alan päästä jyvälle lapsen aikataulusta, tyynnyttelykeinoista ja nukkumis- ja syömismieltymiksistä, vauva päättää laittaa ne uusiksi. Muistan, kun esikoiseni nukkui vähintään kolmen tunnin päiväunet aina tiettyyn aikaan päivästä. Se tarkoitti minulle ruhtinaallisesti aikaa tehdä omia juttuja. Sitten yhtenä päivänä lapsi päätti laittaa aikataulunsa uusiksi ja nukkuikin enää pieniä pätkiä pitkin päivää. Siinä oli vähän totuttelemista... Kun olin tottunut tähän epämääräiseen rytmiin, lapsi rupesikin taas nukkumaan yhdet pitkät unet! Samoin kävi vaunujen kanssa. Hippu nukkui parhaiten päiväunensa vaunuissa, kunnes äkkiä ei nukkunutkaan! Nyt on kakkosella havaittavissa rytminmuutosta juuri kun rytmi ylipäätään alkoi löytyä.

Löysin taannoin hauskan tekstin vauvan kellosta. Monilta osin tämä kuvaa kyllä elämäämme kuopuksen kanssa tällä hetkellä :D

Se, mikä vauvojen kanssa on varmaa, on se, että mikään ei välttämättä mene niin kuin on suunnitellut tai edes niin kuin luulisi. Toisaalta vauvat onneksi kasvavat nopeasti ja jossain vaiheessa niistäkin tulee tasaisia, rauhallisia, kunnon kansalaisia. Toivottavasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti