tiistai 9. kesäkuuta 2015

Vaippaärsytystä

Miksi kertakäyttövaipat ovat niin suosittuja?

Siksikö, että ne ovat niin helppoja? Vai siksi, että niitä mainostetaan kaikkialla? Vai siksi, että ne tulevat pienessäkin kyläkaupassa vaan automaattisesti vastaan?

Olen tällä viikolla törmännyt kolmessa eri lehdessä koko sivun kokoiseen Liberon kesämainokseen ja joka kerta tuo mainos osui ärsytyshermoon. Ei niinkään siksi, että siinä mainostetaan kertakäyttövaippoja vaan siksi, että siinä väitetään Liberon suojelevan luontoa.

Mainoksessa on liberon vaippoja uusissa meriaiheisissa kuoseissa ja siinä luvataan, että "Osa jokaisen myydyn vaippapaketin tuotosta ohjataan rahoittamaan kasvatusaltaiden rakentamista uhanalaisille merieläimille." Mikä ihana mainoskikka! Kivoja kuvia vaippoihin ja vielä hyvä omatunto, kun olen osallistunut luonnonsuojeluun ostamalla vaippoja!

Lapsi käyttää noin 5000 kertakäyttövaippaa vaippakautensa aikana (n. 30kk). Yhden lapsen vaipoista jätettä syntyy noin 1500 kg ja lapsiperheen tuottamasta jätteestä voi jopa puolet olla vaippajätettä.

Kestovaipoista ei välttämättä synny yhdellä lapsella jätettä ollenkaan, sillä samat vaipat voi käyttää sisaruksilla ja sen jälkeen myydä eteenpäin. Ja vaikka laittaisin kaikki Hipun vaipat nyt roskikseen, niistä tulisi maksimissaan jätesäkillinen.

Jos Libero todella haluaa olla mukana luonnonsuojelussa ja kestävässä kehityksessä, miksei se käytä aikaa ja rahaa ympäristöystävällisempien vaippojen kehittelyyn? Loppujen lopuksi se varmasti koituisi myös noiden merieläinten parhaaksi. Tahtoisinpa nähdä, mitä oikein tapahtuisikaan, jos suuret kertakäyttövaippavalmistajat Libero ja Pampers alkaisivatkin valmistaa ja mainostaa kestovaippoja yhtä suurella intohimolla! Siitä hyötyisivät kaikki: luontoa säästyisi, kestovaippojen kehitys nousisi ihan uudelle tasolle ja vauvat ja äidit olisivat tyytyväisiä! Ai niin, mutta eihän se ole taloudellisesti kannattavaa. Roskiin heitettävistä kertakäyttövaipoista saa paljon paremman voiton...

Onneksi kestovaippoja on kehitelty entistä helpommiksi käyttää ja entistä imukykyisemmiksi. Ongelma taitaa olla se, että hyvien vaippojen löytäminen vie aikaa, sillä markkinoilla on niin montaa lajia myynnissä ja ne, jotka marketeissa ja kirpputoreilla tulevat ensimmäisenä vastaan eivät ole niitä parhaita. Kestovaippoja ei myöskään juurikaan mainosteta. Kela sentään jakaa äitiyspakkauksessa kestovaippoja ja ihmettelen suuresti, mikseivät ihmiset edes kokeile, kun ilmaiseksi saa! Ongelma tosin näissäkin on se, että esimerkiksi Hipun pakkauksen vaipat eivät olleet Hipulle niitä parhaita. Nupun vaippa oli ihan hyvä mutta jäi nopeasti pieneksi.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kestovaipat ovat iholle mukavampia, haisevat vähemmän, istuvat jopa paremmin eivätkä ole sen työläämpiä kuin kertakäyttöisetkään. Ainoa ero on, että niitä pitää tietysti pestä, mutta meidän perheessä se ei ole ollut ongelma. Kertakäyttövaipoillekin on toki paikkansa, myönnettäköön se. Matkoilla ne ovat käteviä, kun pyykkäysmahdollisuudet ovat huonot. Siksi en kokonaan niitä poistaisi, mutta täytyy myöntää, että tuntuu hassulta pukea lapset kertakäyttövaippoihin. Enhän itsekään käytä kertakäyttömuoviselluloosa-alushousuja! Jos olisin ison markettiketjun johtaja, tahtoisin täyttää vaippahyllyt hyvillä kestovaippamerkeillä ja mahdollisesti pienillä opaskirjasilla ja jättäisin kertakäyttöisiä vain pienen erän ja lappu päälle: matkakäyttöön. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu.

Sinä kertakäyttövaippojen käyttäjä, mikä saisi sinutkin vaihtamaan kestovaippoihin? Vai onko pyykin määrä kynnyskysymys? Muuta kynnystä nimittäin en itse keksi...


Lisää tietoa löytyy mm. seuraavilta sivuilta:
Suomen luonnonsuojeluliitto
Babyidean vaippalaskuri, jolla voit laskea vaippojen kokonaiskustannukset
Kestovaippayhdistys

4 kommenttia:

  1. Itse olen vaipparumban käynyt läpi ja se mentiin käytännössä kokonaan kertakäyttövaippojen voimin. Kokeilin kestojakin, tosin lähinnä harsojen taittelun merkeissä enkä noiden valmiiden kanssa. En ainakaan sinä aikana löytänyt sitä innostusta pitää jatkuvasti haisevaa rättiämpäriä kylppärinnurkassa odottamassa seuraavaa pyykkipäivää kun ei yhdeltä lapselta sitä pyykkiä niin paljoa tule että konetta tarvitsisi päivittäin tai edes joka toinen päivä pestä.

    Lisäksi kymmenkunta vuotta sitten ei kestovaippoja ollut läheskään yhtä hyvin saatavilla kuin nykyisin. Ympäristöasiat mietityttivät silloinkin, mutta en pitänyt kestovaippoja riittävän vaivattomana ratkaisuna sen hetkisessä asunnossa ja elämäntilanteessa.

    Jos nykyisin pitäisi valita niin todennäköisesti antaisin kestoille uuden mahdollisuuden. Eniten ehkä epäilyttää se pyykkäys, nykyisissä ekoihme-pesukoneissa käytetään sen verran niukalti vettä että pyörisivätkö omat vaatteet sitten lopulta vauvankakassa kuitenkin...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla erilaisia vaippakokemuksia!

      Meillä tuo hajuongelma on ratkaistu kannellisella ämpärillä. Helpottaa huomattavasti. Mitä pesukoneen likaisuuteen tulee, pesuaineella tuntuu olevan aika iso merkitys. Käytämme hajusteettomia pesuaineita, joten sen kyllä huomaa, jos pyykki jää likaiseksi. Yksi toimiva ratkaisu on ollut esipesu ruokasoodalla. Sanotaan myös, ettei konetta saa täyttää ihan täyteen. Parhaaksi pesuaineeksi on osoittautunut allegro plus. Sen kanssa ei ole tarvinnut esipesua ja pyykki tuoksuu raikkaalta tullessaan koneesta.

      Poista
  2. Oli asia mikä vaan niin kokemuksia on yhtä monta kuin käyttäjääkin. Meillä osakestoillaan eli käytän kestoja päivisin kotona kun siltä tuntuu. Tämä tarkoittaa sitä, että saattaa mennä monta päivää, jopa viikko kun ei kestoilla ollenkaan. Päiväunille en niitä laita, koska en luota kestojen pitävyyteen. Ihan oman fiiliksen ja jaksamisen mukaan menen.

    Meillä kestoilua rajoitti etenkin vauva-aikana se, että kestot hautoivat taatusti enemmän kuin kertikset ja vaippaihottuma rauhoittui ainoastaan pitämällä kestoilusta taukoa. Ja joo, onhan niissä vaipoissa varmasti ihan tosi isoja eroja, mutta olen kuullut muiltakin, ettei kaikkien pyllyt vaan kestä ko. vaippoja.
    Itse olen sitä mieltä, että edes yksi kestovaippakokeilu vähentää jo vaippakuormaa, saatikka sitten edes yksi kestovaippa päivässä - puhumattakaan siitä, että kestoilee koko ajan:) Jokainen omalla tyylillään ja miten parhaaksi itselleen kokee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, meitä vaippaikäisten äitejä on erilaisia ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole paras toiselle. Ja olen myös ehdottomasti osakestoilun kannalla. Tarkoitukseni ei ole syyllistää ketään vaippojen käyttäjää, enemmin haluan herättää ajatuksia. Ja jos jotain haluan syyllistää niin noita tekopyhiä vaippayhtiöitä, joiden johtajat kieriskelevät rahoissaan luonnon kustannuksella ;)

      Jännä juttu muuten tuo vaippaihottuma! Mun kokemus on että kertakäyttöiset hautoo enemmän ja saa meidän lasten peput herkemmin punaisiksi. Mutta kai se on niin yksilöllistä. Ja kestovaipoista voisin mainostaa villahousuja, jotka hengittää ihan eri tavalla kuin mitkään muut vaipat eikä falskaa kovinkaan helposti.

      Poista