keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Poliittinen kannanotto

Suomi on maailman maiden joukossa tunnettu siitä, että meillä on paljon metsää, järviä, peltoa ja tunturia ja vähän ihmisiä. Toisin sanottuna tilaa on! Siksi en voi ymmärtää sitä, miksi yhä enenevissä määrin väki pakkautuu ahtaasti kaupunkeihin ja sitten ihmetellään, kun asunnot ovat kalliita ja töitä ei ole.

Vaikka en halua blogistani erityisen poliittista, näin eduskuntavaalien alla haluaisin äänestää maalaistuvan Suomen puolesta. Kun kerran pohditaan kaiken maailman kuntaliitoksia ja sote-uudistuksia, joku puolue voisi ottaa asiakseen asukastiheyden tasaamisen vaikka lupaamalla jonkinlaisen porkkanan pienelle paikkakunnalle muuttajille.

Maalaistuminen aiheuttaisi sen, että enää ei tarvitsisi miettiä kuntien pakkoliitoksia, kun jokaisessa kunnassa olisi tarpeeksi populaa. Pieniä kouluja tai sairaaloita ei tarvitsisi lopettaa vähäisen asiakasmäärän takia. Tästä seuraa se, että palvelut pysyvät lähellä ja uusien yritysten perustaminen kannattaa. Tätä kautta myös työpaikkoja riittäisi kaikille ja hajaantuminen ympäri suomen vähentäisi ruuhkia isoissa keskuksissa. Ja se sotekin voidaan unohtaa.

Puhumattakaan kaikista muista maalla asumisen hyödyistä! Ihmiset saisivat enemmän raitista ilmaa ja eläisivät lähempänä luontoa. Näillä on todettu olevan terveyttä ja mielenterveyttä edistäviä vaikutuksia. Maalla ei tarvitse valittaa yläkerran naapurin koiran räksytyksestä, ei parvekkeelle leijailevasta tupakansavusta eikä siitä ärsyttävästä hiippailijasta, joka kolistelee rappukäytävässä aamuyöstä juuri kun oma vauva on lakannut valvottamasta kaikkia sadan metrin etäisyydellä asuvia. Maalla kolisee traktori, eikä sekään yöllä ja ulkona haisee korkeintaan lanta, mikä ei ole terveydelle haitallista. Ja sitäpaitsi siihen tottuu.

Kaiken kaikkiaan maalla asuminen luo yhteisöllisyyttä ja vähentää omaan napaan tuijottamista ahtaassa betonikuutiossa. Tilalle saa avarammat (sielun)maisemat.

Muuttakaa ihmiset maalle! Eduskuntakin voitaisiin siirtää Muhoksen perähikiälle. Olen puhunut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti